donderdag 10 december 2015

Max en de toverstenen !

Nalv de ‘VOORLEESWEEK’ zetten we een prentenboek in de kijker. Het verhaal gaat over een rotsmuis, Max.
‘Op een rotseiland midden in de zee woont Max met zijn vrienden. Op een dag vindt Max een prachtige flonkerende steen die licht en warmte geeft. Dit is een kostbaar bezit op een eiland waar de winters koud en vochtig zijn. Alle muizen willen wel zo’n steen. Balthazar (oude wijze muis) waarschuwt dat ze er ook iets voor terug moeten geven aan het eiland.
De lezer kan zelf bepalen hoe het verhaal zich verder ontwikkelt : in een goede of een slechte afloop. In de versie met de goede afloop geven alle muizen een andere steen in de plaats van een toversteen om de natuur op het eiland in evenwicht te houden. In de versie met de slechte afloop raken de rotsmuizen bezeten van de toverstenen. Ze graven er zoveel uit dat de berg uitgehold raakt en uiteindelijk instort. Alleen Max en Balthazar overleven de ramp.
Met dit prentenboek wil de auteur, Marcus Pfister, laten zien dat iedereen door zijn handelen invloed heeft op de toekomst van de aarde. Zoals u kan lezen kregen de kleuters dmv dit prentenboek een belangrijke boodschap mee, en daarnaast waren stenen in al hun vormen, kleuren, gewichten een verrijkend themamateriaal. We gingen op zoek naar speciale ‘toverstenen’… De kleuters kregen de kans om heel wat verschillende soorten stenen te ontdekken, te exploreren en kennis te maken met allerhande activiteiten met stenen. Het werd een ‘kei’-leuke en leerrijke week vol ontdekkingen !!     










 
spelen met het begrippendiagram
we gaan aan de slag met verschillende begrippen
zoals 'voor, achter, naast, onder' en
'kort - lang', 'vol - leeg'...
 
 






 
tekenen op het krijtbord
vormgeven aan de Max, de muis
 




 
 

 
 
geluidenspelletjes met stenen





 
Max de muis boetseren in klei
 


 
 





 
 
 





                   bouwen aan een rotseiland in onze zandbak

 
tussendoor ook nog enkele andere activiteiten
die aan bod kwamen...
 
 
 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten